En samling av gamle elektroinstrumenter er mottatt som gave

 

I desember 2019 fikk vi en hyggelig og overraskende gave fra Erik Pilgaard, tidligere ansatt i Nelfo sentralt i 23 år, de 12 siste som daglig leder i Integra – Foreningen for tekniske systemintegratorer.

Samlingen, som består av gamle måleinstrumenter, verktøy og lærebøker, var opprinnelig gitt av Erik til Nelfo S i 2008, men da Nelfo skulle flytte til NHO-bygget i desember 2019, var det ikke plass til denne. Erik ble spurt om å finne en ny og relevant mottaker for samlingen. Siden Nelfo Oslo og Omegn med Opplæringskontoret utdanner elektromontører, var det et naturlig valg for ham å tilby lokalforeningen samlingen. Vår daglig leder, Jan Jamessen, ble spurt om han var interessert i å motta samlingen, hvilket han med glede sa ja takk til.

Formålet med samlingen er at spesielt elektromontørlærlinger skal kunne se utviklingen av enkelte elektroinstrumenter, -lærebøker og -utstyr fra kanskje midten av 1920-tallet som en del av elektrokulturen vår.

Bakgrunnen for samlingen er at Eriks far, Ernst Pilgaard, var elektroentreprenør som i 1946 kjøpte elektrofirmaet Kjell Krogstad, der de fleste instrumentene kommer fra. Bedriften byttet navn til Elmova som sto for ELektriske MOtor VArmere. De fleste elektrobedrifter på denne tiden hadde en eller annen produksjon av elektriske apparater ved siden av selve installasjonsaktiviteten.

Da Elmova ble nedlagt på 1980-tallet, tok Erik vare på samlingen, for at denne senere skulle bli vist for fremtidige elektrofagfolk som et bransje- og kulturminne.

Utstillingen er plassert i våre lokaler i Stanseveien 25, 0976 Oslo, ta den i øyesyn når du besøker oss. Se også bilder fra utstillingen under.